Pages

Tuesday, December 24, 2013

Hampir Pulih [Move On] (by Saudagar Obat)

Kredit


“Kalau korang couple mesti sweet gila doh.”

Beribu kali aku ditujah dengan kenyataan serupa ni. Beribu kali jugak aku sengih selamba. Tak setuju mahupun menafi. Bukannya aku malas nak bersuara, tapi aku lagi suka biarkan kawan-kawan aku seronok bermain dengan imaginasi yang diorang bina. Tingkah aku memang ramah begini. Mungkin lembut bahasa dan manis lidah yang aku pamer disalah erti teman yang memerhati. Mungkin ada manis yang ternampak tapi tak terperasan pada aku. Mungkin masa aku berdua dengan dia terzahir love spark yang hanya terlihat dari sudut orang ketiga.

“Kenapa kau tak nak try dia beb? Korang padan gila kot.”

This question. The same question all over again. Selalu jawapan yang aku bagi setakat nak menjaga hati yang bertanya. Jawapan pulak tak pernahnya nak sama. Hari ni aku jawab A, esok aku jawab B. Kalau diorang pressure lebih sikit aku tukar jawapan aku jadi (A+B) / B kuasa dua. Berbelit urat otak diorang. Bukan apa. Sedaya upaya aku elak dari berbicara pasal topik ni. Bagi aku soal hati bukan pada semua kita boleh kongsi.  Sedaya upaya jugak aku pertahankan lubuk perasaan aku yang paling dalam, walau aku cakna tentang beberapa percubaan liar yang diorang cuba plot diam-diam. Sekarang dah berminat belum nak tahu sebab apa aku tak nak try dia?

“Benda dah lepas toksah dok ingat beb. Lepaskanlah dia. Lepaskan diri kau tu jugak.”

Tersebutlah kisah seorang anak teruna yang menyerahkan cintanya bulat-bulat pada seorang dara. Sebuah kasih yang tak terlafaz pada kata, tapi ditunjukkan pada dunia dengan perilaku awkward dan jelingan manis manja. Cerita tentang sepasang hati yang malu-malu kucing jika berbicara dihadapan teman dan saudara. Sepasang hati yang lebih selesa meluahkan “awak sehat?” dan “lama kita tak borak kan?” pada sekeping kertas dan dipass-passkan melalui orang ketiga. Gambaran dia indah gila, no?

“Korang dua dulu sumpah perfect kot. What happened ah?”

Itulah masalahnya. Nothing happened. Zero efforts were made to rescue our relationship. Masa berlalu terlalu laju bagi aku waktu tu. Aku hilang kawalan terus tentang apa perlu aku buat. Tentang masa depan aku dengan dia. Sampailah satu hari, bila jelingan manja bertukar jadi renungan penuh pertanyaan. Bila tiada lagi kertas berbekas tulisan tangan si dia menjengah tangan. Bila aku keluar pintu kiri, dia cepat-cepat tukar arah masuk pintu kanan. Masa tu baru aku sedar satu perkara. Mungkin, mungkin saja aku dah ‘mati’ pada mata dia.

“Kau ego bro. Kau patut cakap kau suka dia. Bagitau dia betul-betul. Ada kau buat gitu?”

Kau tak payah nak bagitau aku pasal tu la. Aku tahu aku silap. And yes memang aku ego. Aku ego sebab aku takut masa tu. Aku takut kalau kasih aku tak bersambut. Aku takut nak hidup untuk hari-hari selepas ucapan “aku dah anggap kau macam kawan baik aku dah”. Risiko tu terlalu besar untuk seorang mamat selekeh macam aku ambik. Akhirnya apa jadi? Aku buat apa seorang manusia bodoh biasa buat. Aku pilih untuk berdiam dan pendam hasrat aku dalam-dalam. Aku timbus dengan kepura-puraan dan aku biar dia tenggelam bersama memori-memori silam. Itu kata putus aku.

“Kiranya kau dah move on ke belum ni?”

Aku tak rasa seseorang manusia tu boleh move on secara total. Usahalah segigih mana pun, tetap akan ada that small percentages of sayang untuk insan yang duduk jauh bawah dasar hati kita tu. Yang terbaik mampu kita buat ialah belajar dari pengalaman lepas dan bersedia untuk masa depan. Sekarang aku dah didik diri aku untuk expect less.Aku jugak dah makin bijak membezakan antara ‘flirting’ dan ‘being polite’. Masa yang berlalu aku buat jadi penawar luka dahulu. Antara angan dan sedar, aku rasa tuhan dah bukak sikit demi sikit pintu hati aku untuk menerima orang baru. Waktu tu lah aku jumpa dia..

"Wow! Awek baru ke bang?”

Nope. Bukan awek. Jauh sekali bakal isteri. Cukuplah aku ucap rasa syukur waktu tuhan palingkan wajah aku menatap keindahanNya yang satu ni. Cantiknya dia subhanallah. Aurat terjaga. Molek tutur bahasa. She’s perfect! Well at least pada pandangan aku. Macam mana kami punya jauh beza? Dia ibarat merak. Aku ni pulak tak ubah macam gagak. Aku rasa kalau aku usaha sampai mati pun takkannya aku layak berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan dia. Lalu aku jadikan dia inspirasi untuk aku berubah. Berubah menjadi lelaki yang lebih ‘function’ kepada masyarakat and even a better son to my parents. Yup. She did that to me.

“Kalau korang couple mesti sweet gila doh.”

Beribu kali aku ditujah dengan kenyataan serupa ini. Beribu kali jugak aku sengih selamba. Tapi kali ni sengih aku sengih yang mengiyakan. Ibaratnya seperti mengaminkan doa yang dibaca imam. Aku rasa senang dikenen-kenenkan dengan si dia yang baru ni. Aku rasa hidup. Waktu dilihat berdua, aku dapat rasa semula kehangatan pada pipi bila kawan-kawan usik “kau suka dia eh?”. Aku seronok mengenali dia. Si dia yang dulu aku rasa sungguh impossible untuk dicurik hatinya. Si dia yang memberi makna baru pada definisi cinta. Si dia yang membisik kasih tanpa suara. Si dia yang letaknya paling atas menghias takhta. Si merak jelita.

“Korang ni sweet gila doh!”

Aku rasa korang pun mesti dah agak punya kesudahan cerita ni. Yes I got the girl dan kami dah pun plan masa depan kami berdua. Tapi ya lah. Kami hanya merancang. Tuhan jugak yang bagi approval nanti. Kawan-kawan aku tampak selesa dengan kehadiran si dia. Meriah sikit bila berkumpul bersama. Nyaman hati ini tak terbanding lagi. Terasa sakit pedih masa dulu makin hilang signifikannya dalam diri. Sekarang aku hanya berdiri disini, bersedia meredah hari-hari mendatang sebagai seorang pencinta yang setia.

Hinggalah satu hari, aku didatangi masa silamku. Kedatangan yang mencipta sebuah runsing. Kedatangan yang buat aku terkedu. Kedatangan yang membuahkan soalan yang berikut.


“Kenapa kau hadir saat hati ini hampir bersedia menerima yang lain?”

No comments:

Post a Comment

Comment